Läsare fråga

hei sonena! jeg har lest din blogg mye men aldri kommentert før. Jeg var da som deg gravid og har nå en sønn på 5 uker! Jeg beundrer hvordan du får ting til å gå i hop i hverdagen, se fantastisk ut som du gjør, for det er ikke alltid lett med en liten en, det kan JEG skrive under på! Du og Nathalie har virkelig stått på og jobbet hardt. Dere er til stor inspirason, spesielt du, for andre mødre :) ) Stå på, Norge trenger sånne som deg!

Jeg har et par spm som jeg virkelig håper du vil ta deg tid å svare på. Hvordan gjør du med melkespreng hvis du er ute og ikke får ammet på mange timer? (om du ammer dvs). Jeg må seriøst pumpe etter maks 4 timer!! og det begrenser jo hva jeg kan finne på, føler meg innelåst noen ganger :( (
Hvordan har dere fått til så bra soverutiner på den lille? Savner seriøst å sove en hel natt, min lille er våken/sulten mest på natten. Jeg har sjekket mye på nettet ang. det, men står så mye rart… og ingen har noen gode svar :(
Kudos fra en mor til en annen! Dette ble langt, men håper du svarer for det :)

SVAR –

Hej söta. Gratulerar en massa. Njut tiden för plötsligt försvinner baby tiden. För och vara ärlig saknar jag lite utav tiden då Alvira var nyfödd. Då var allt så oklart för henne. Hon låg bara i min famn och vi brukade mysas. Nu ska hon sitta i min famn och utforska allt. Hon klarar inte och ligga ner längre utav vill bara utforska ALLT konstant. . . . Gällande pump osv så minns jag i starten att jag nästan bara satt på pumpen. Det resulterade i att det blev över produktion. Jag fick info om att jag skulle pumpa i max 10 min. Thats it !!! Det är helt för jävligt och det kändes som om hela bröstkorgen skulle sprängas. Det kommer och bli bättre. Men i starten satt jag på pumpen varannan timme !!!! Jag hade med mig pumpen ut i starten och lånade närmaste toalett för och pumpa. Det resulterade i att jag blev tvungen och kombinera för och inte få infektioner. Det är så individuellt men låt det komma naturligt och känn efter i vad du känner dig bekväm med.

Gällande rutiner så var det lite krävande. När Alvira var ca 4-5 veckor startade vi med rutiner. Det var ite så att det gick på 1 dagen men man måste vara tålmodig. Först bestämde vi oss över en bestämd lägg tid för Alvira. Vi blev eniga om att vi lägger henne kl 21.00. Så startade vi med att hon inte fick sova efter kl 17.00. Jag höll henne vaken just för att hon skulle bli van till och lägga sig kl 21 varje dag. Även om hon inte skulle sova hela natten så var det bestämt att hon skulle lägga sig kl 21. Jag badade henne och bytte kläder, gav henne mat runt 20 tiden så att hon var klar till 21. Då la vi henne i sängen så att hon skulle somna utav sig själv i sin egen säng. Jag ville inte att hon skulle somna matandes. Det var inte lätt i starten. Det blev många turer in och ut genom rummet men vi tog aldrig upp henne hur sängen. Så fick hon in den rutinen så nu förstår hon när det är natt. Detta resulterade i att allt annat föll naturligt. I och med att hon blir större så sover hon längre och är vaken i flera timmar. Detta fortsatte vi bara med. Nu lägger vi Alvira i sängen runt 21. Då sover hon till ca 03-04. Då ska hon ha mat. Där efter somnar hon om igen till ca 8-9. Med andra ord vaknar hon bara 1 gång om natten. . . I tillägg är hon mer vaken om dagen och sover mycket mycket mindre . Det resulterar i längre natt timmar. För oss föll allt annat naturligt så fort hon fick in en rutin på fast lägg tid. Det tog oss ca 2 veckor med tålamod. Så ge inte upp. Det kommer 🙂

 

. . . nu är Alvira nästan 3 månader. Hon leker, pratar och smiler för det mesta. Hon älskar och sitta upp i famnen och hatar och ligga ner. Då försöker hon bara resa på sig och blir irriterad. Hon kan hålla upp sitt huvud stadigt själv nu. Tiden flyr bara och jag njuter tiden en massa med henne. På hennes 3 månaders dag ska jag börja med 3-4 tsk gröt om dagen så att hon blir van till smaken och får något annat en bara mjölk 🙂

 

 

 

3 comments

  1. Når en baby er så liten som din var, skal man ikke overstyre dets behov for søvn ved å bestemme en leggetid for det ,samt holde det våkent i mange timer slik du beskriver, for at det skal være trøtt når det passer deg at det skal sovne for natten.Høres ut som du toucher borti Ferber, som jo er helt grusomt…. Tror du bør lese litt om baby og søvn generelt.. Ville ikke anbefale deg å begynne med grøt når babyen er 3 mnd, tarmene deres er ikke modne for å takle fast føde før de er minumum 4 måneder.. Beklager å blande meg inn her, men vil altså tipse deg om å lese litt om søvn og fast føde…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s